PROJE TAŞIMACILIĞI NEDİR ?
Proje taşımacılığı nedir?” sorusunun cevabı özellikle taşımacılık sektörüne girmek isteyen insanların ilgisini çekmektedir. Proje taşımacılığı, standart dışı olan yüklerin, bir yerden başka bir yere standart dışı olarak taşınmasına verilen addır. Proje taşımacılığında en önemli kavram zamandır. Proje taşımacılığında hedef; standart dışı yüklerin hasarsız bir şekilde planlandığı gibi, belirlenen sürede varması gereken lokasyona ulaşmasıdır. Eğer belirtilen yere zamanında ulaşmazsa bu durum büyük kayıplara yol açabilir. Bundan ötürü proje taşımacılığı yapılırken belgelerin tam olması ve uzman bir ekiple yola çıkılması gerekmektedir. Proje taşımacılığı pek çok farklı alanda hizmet verebilir. Bunlar;
• Buhar ve gaz türbinleri,
• Fabrika, enerji santralleri, boru hatları,
• Transformatör, kondansatör ve ısı kazanları,
• Tanklar ve basınç araçları,
• Raylı sistem projeleri,
• Kurutucu ve baca fırınlarıdır. (Demir/Çelik)
Proje taşımacılığı yapılırken uzman ve deneyimli bir kadro ile yola çıkılmalıdır. Ekipman ve araçların ağır yük taşımacılığına uygun olması gerekmektedir. Çalışanlar hangi ülkeye ya da bölgeye sevkiyat yapılacaksa bunların prosedürü hakkında bilgi sahibi olmalı, yol analizlerinin, mühendislik bilgilerinin ve zaman yönetiminin başarılı bir şekilde yapılması gerekmektedir.Tunaset tüm bu deneyim ve profesyonel yönetimi bünyesinde barındırmaktadır. Müşterinin istediği taşıma türü hakkında gerekli bilgiler, yapılacak sevkiyata dahil artılar ve eksiler, eksiksizce anlatılmaktadır.
Proje Taşımacılığı Nasıl Yapılır?
Proje taşımacılığı yapılırken projelerin kısıtlama durumuna dikkat edilmelidir. Kısıtlamalarda en çok öne çıkan unsurlar planlamanın değişmesi, zamanlama veya bütçe değişikliği olarak karşımıza çıkabilir. Proje taşımacılığında hata yapmamak için en önemli husus olan güzergah konusuna dikkat edilmelidir. Güzergahın belirlenmesi, hangi taşımacılık yöntemini seçeceğini belirlemede yardımcı olur. Proje taşımacılığı yapılırken izlenilmesi gereken yollar vardır. Bunları sırasıyla yapmak sorunsuz bir sevkiyat yapılmasına yardımcı olur. Bu aşamalar sırasıyla;
• Planlama çalışmaları,
• Maliyet araştırması ve analiz,
• Operasyonel uygunluk,
• Yasal uygunluk,
• Operasyon safhası,
• Denetim ve bilgilendirme şeklindedir.
Bu aşamalar sırasıyla ve eksiksiz biçimde uygulandıktan sonra proje taşımacılığının nasıl yapıldığı da cevaplanmış olur. Planlama çalışması rotanın belirlendiği aşamadır. Sevkiyat için en kısa ve güveli rota belirlenmelidir. Maliyet ve analiz aşamasında sevkiyatın ne kadar tutacağı ve buna uygun ne kadarlık bir bütçe uygulanacağı belirlenir. Maliyet tablosunun oluşturulması, belli başlı fayda analizlerinin oluşumuna da yardımcı olur. Operasyonel uygunluk, yapılması gereken proje taşımacılığı için gerekli ekibin oluşturulması ve ekipmanların temin edilmesi için planlanan aşamadır. Yasal uygunluk aşaması, sevkiyat için belirlenen güzergahlardan geçmeden evvel yapılan ve o güzergahların bağlı olduğu resmi kurumlardan alınması gereken gerekli izinlerin ayarlandığı aşamadır. Kaymakamlık, muhtarlık, belediye gibi kurumlardan gerekli izinler alındıktan sonra diğer aşamaya geçilir. Son aşama olan denetim aşamasında ise proje süresi boyunca insan ve çevre sağlığına olan uygunluğu kontrol edilir. Bunlara ek olarak bilgilendirme aşamasında müşteriye proje hakkında bilgi verilir.
Proje Taşımacılığı Örnekleri
Proje taşımacılığı son zamanlarda oldukça popüler olan bir taşımacılık yöntemi olmuştur. Proje taşımacılığı örnekleri arasında öne çıkanlar;
Raylı sistemler Baca ve demir/çelik fırınları
Termik santrali Kurutucu
Rafineri Tank ve basınç araçları
Fabrika Petrokimya tesisleri
Boru hatları Buhar ve gaz türbinleri
Transformatör Kondansatör
Bu sayılan proje taşımacılığı örnekleri planlaması profesyonellik gerektiren, lojistiği zor örneklerdir. Bu nedenle proje lojistiği, gelişen teknoloji ile birlikte oldukça rağbet gören bir taşımacılık türü olmuştur. Diğer taşımacılık türlerine göre proje taşımacılığı ekstra özen ve profesyonellik gerektirmektedir. Proje taşımacılığına özel sistemler, taşıma kapları ya da taşıma için farklı araçlar kullanılabilir.
Kara yolunda ise çok akslı ya da dingilli araçlar kullanılır. Kara yolu ile yapılan proje taşımacılığında dikkat edilmesi gereken pek çok detay vardır. Kesinlikle gözden kaçmaması gereken unsurlar şu şekildedir:
• Önce belirlenen güzergah üzerindeki trafik yoğunluğu,
• Yol üzerindeki tünel, yol, köprü, otoyol, kavşak ve üst geçitlerin yüksekliği,
• Bunların ağırlığına ve yolun kaç şeritli olduğuna bakılır.
Tüm bu kontroller sağlanıp detaylara hakim olduktan sonra kırkayak denilen ve birden fazla seçeneği olan araçlarla sevkiyat başlar. Proje taşımacılığında taşınması istenilen ürün kadar bunu taşıyacak personelin de güvenliği çok önemlidir. Projeyi taşımayı kabul eden sürücünün güvenliği adına bazı tedbirler alınması gerekir. Bu önlemler arasında taşıdığı yükün içeriğine göre baret, iş gözlüğü, iş eldiveni, iş yeleği gibi koruyucu ekipmanlar vardır. Yanıcı, patlayıcı madde taşıyan bir sürücü ise kesinlikle yanıcı maddelerle yüküne yaklaşmamalıdır. Sürücülerin buna uygun eğitim almış olması gerekmektedir.
Proje Taşımacılığını Kimler Yapar?
Proje taşımacılığı, işin en başından en sonuna kadar ciddi bir emek ve özen gerektiren bir iştir. Sevkiyatın belirlenen tarihte yapılamaması hem işveren, hem de işi alan firma ya da kişiler için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bundan dolayı proje taşımacılığını kimin yaptığı önemli bir konudur. Proje taşımacılığını yapabilmek için gerekli izin belgelerine, devlet ya da devletin tanıdığı kurumlardan eğitim sertifikasına, kaliteli ve ağır yük taşımacılığında söz sahibi bir geçmiş ve tecrübeye sahip olmak gerekmektedir. Proje taşımacılığının her aşamasında, bu işte uzman olan bir çalışanın bulunması, sevkiyatın tam zamanında ve sorunsuz gerçekleşmesine yardımcı olur.
Proje Taşımacılığındaki İzin Belgeleri ve Kurallar
Proje taşımacılığında unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri de, taşınan yüklerin gabari dışı yük olarak taşınması gerektiğidir. Gabari dışı taşıma tanımını kısaca standart dışı taşıma olarak tanımlayabiliriz. Uzman bir ekibin planlaması ile gerçekleşecek olan gabari dışı taşıma işlemi için aşağıdaki araçlar kullanılabilir:
• Flat Rack veya Open Top Konteyner
• Lowbed Treyler
• Chartering (gemi kiralama) olarak kara yolu ve denizyolu için farklılıklar gösterir.
Sevkiyat sırasında trafiği ve yol güvenliği tehlikeye girdiği için kara yolu yetkililerinden gerekli izinler alınmalıdır. Yol izin belgeleri, yurt dışındaki birçok ülkede uygulandığı gibi ülkemizde de titizlikle uygulanmaktadır. Özel yük taşıma izin belgesinin yanında yol raporu da oldukça önemli bir belgedir. Proje yük taşıt üstüne alınırken yeterli çeker tonajı olan vinçler kullanılmalıdır. Vinç ile yükleme yaparken de çok tedbirli olmak gerekmektedir. Yüklemi işlemi dayanıklı olan halat ve ızgaralarla yapılmalıdır. Hatta yük yerleştirilmesi sağlam bir zemin üzerinde yapılmalıdır. Kum, çamur ya da kaygan zeminlerde yük yerleştirilmesi yapılmamalıdır. Vinç operatörü de dahil tüm çalışanların gerekli koruyucu iş elbiselerini giymiş olması gerekmektedir. Yükleme yapılan alana herhangi bir hususi araç ya da sivil insan topluluğunun yaklaşmasına izin verilmemelidir. Proje taşımacılığı bir ekip işidir. Yükün vinçten alınıp taşıyıcıya konulduğu ana kadar ekip dikkatle görevini yerine getirmelidir.
Proje Taşımacılığında Kullanılan Araçlar
Proje taşımacılığında pek çok araç kullanılabilir. Kara yolu proje taşımacılığı çok yaygın olduğundan, son yıllarda proje taşımacılığına uygun pek çok iskelet üretilmektedir. Proje taşımacılığı yapan kara aracı ağır yük taşımaya elverişli olacak şekilde olmalıdır. Standart bir tır 24 ton yük taşıyabilir ve uzunluğu 13,6 metredir. Ancak bir rüzgar türbini taşınmak isterse, türbinin bir kanadının uzunluğunun 50 metre olduğu düşünüldüğünde bunun standart bir tır ile mümkün olmayacağı görülür. Bu 4 tırın arka arkaya gelerek yakalayabileceği bir uzunluktur. İşte bu tip yükler yüzünden proje taşımacılığı en baştan en sona kadar çok iyi yönetilmiş bir proje ile yürütülmelidir.
Proje taşımacılığı ciddi ve profesyonellik isteyen bir süreçtir. Proje taşımacılığı, taşımacılık sektöründe tecrübeli ve operasyon yönetme konusunda profesyonel bir ekiple yürütülmelidir. Tunaset proje taşımacılığında taşınacak materyaller ne olursa olsun sevkiyatın sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur.