24TUN-26

02/01/2024

İTHALAT İŞLEMLERİNDE ELEKTRONİK BAŞVURU İÇİN YETKİLENDİRME TEBLİĞİ (İTHALAT: 2024/21)


31.12.2023-32416 3. Mükerrer Resmi Gazete'de   yayınlanan tebliğin amacı, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ithalat işlemlerinde (kayda alınmak suretiyle ileriye yönelik olarak gözetim uygulamaları hariç), başvuruların elektronik ortamda yapılmasını teminen işlem yapacak kullanıcıların yetkilendirilmesine dair usul ve esasları belirlemektir.


MADDE 4 - (1) Kullanıcılar, elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarından alınan nitelikli elektronik sertifikaya ya da mobil elektronik imzaya sahip olmak zorundadır.
(2) Başka amaçlarla daha önce temin edilen ve geçerlilik süresi dolmamış veya yenilenmiş nitelikli elektronik sertifikalar ya da mobil elektronik imzalar ithalat işlemleri için kullanılabilir.


Yetkilendirme başvurusu ve onayı

MADDE 5 - (1) İthalat işlemlerine elektronik ortamda başvuru yapacak kullanıcıları yetkilendirmek üzere aşağıdaki belgeler sunulur:
a) Dilekçe: Bakanlık internet sayfasındaki "E-İmza Uygulamaları" bölümünde yer alan örneğe uygun olarak hazırlanmış ve firmayı/kurumu/şahsı temsile yetkili kişi veya kişilerce ıslak imza ve kaşe ile onaylanmış, yetkilendirilen kişi tarafından dijital olarak imzalanmış, ".pdf" formatında düzenlenmiş, Genel Müdürlüğe muhatap dilekçe,
b) Sicil tasdiknamesi: Ticaret siciline kayıtlı olanlardan, 19/12/2012 tarihli ve 2012/4093 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ticaret Sicili Yönetmeliği uyarınca usulüne uygun olarak düzenlenmiş, anılan Yönetmelikte belirtilen tüm unsurları taşıyan ve güncel bilgilere sahip belgenin aslı veya noter onaylı örneği ya da elektronik imzalı nüshası,
c) Taahhütname: Bakanlık internet sayfasındaki "E-İmza Uygulamaları" bölümünde yer alan örneğe uygun temsil ve ilzama yetkili kişi veya kişilerce imzalanmış ve Türkçe olarak noterde her bir kişi için düzenlenmiş taahhütnamenin aslı. Kamu kurumu kullanıcısı için yetki işleminde noter onayı aranmaz.
(2) Birinci fıkrada sayılan belgelerin renkli olarak taranmış ".pdf" uzantılı dijital birer sureti, gerek duyulduğunda Genel Müdürlüğe elektronik ortamda iletilmek üzere firmalar/kurumlar/şahıslar tarafından muhafaza edilir.
(3) İthalat işlemi yapmak üzere yetkilendirilecek kişiler, sahip oldukları nitelikli elektronik sertifikayı ya da mobil elektronik imzayı kullanarak Bakanlık internet sayfasındaki "E-İmza Uygulamaları" bölümünde "Yetkilendirme Başvuruları" başlığında yer alan "İthalat İşlemleri" formunu doldurarak yetkilendirme başvurusunda bulunur.
(4) Yetkilendirme başvurusu yapılması üzerine, başvuru sahibine başvuru belgelerini elektronik ortamda sisteme yüklemek üzere kısıtlı yetki verilir.
(5) Kısıtlı yetkili kullanıcı tarafından Bakanlık internet sayfasındaki "E-İmza Uygulamaları" bölümünde "E-İmza Uygulamalarına Giriş" başlığı seçilerek elektronik imza ile "İthalat İşlemleri" menüsüne giriş yapılır. Birinci fıkrada belirtilen belgeler sisteme yüklenmeden önce "Firma Tanımlama Formu" doldurulur, daha sonra belgeler sisteme yüklenerek elektronik başvuru tamamlanır.
(6) Kısıtlı yetki verilmesinden itibaren 10 (on) gün içerisinde İthalatBİS sisteminde yer alan "Firma Tanımlama Formu"nun doldurulmaması ve birinci fıkrada sayılan belgelerin sisteme yüklenmemesi halinde, başvuru sahibinin kısıtlı yetkisi kaldırılarak yetkilendirme başvurusu iptal edilir.
(7) Elektronik ortamda başvurunun tamamlanması üzerine, sunulan belgelerin doğruluğu ve usulüne uygunluğu kontrol edildikten sonra Genel Müdürlükçe elektronik ortamda onay işlemleri başlatılır.
(8) Belgelerin eksik olması ya da usulüne uygun olmaması ya da internet üzerinden girilen bilgilerin belgelerle uyuşmaması durumunda, eksik olan ve/veya usulüne uygun olmayan belgeler tamamlanır ve/veya gerekli değişiklikler yapılır.
(9) Genel Müdürlük, sunulan bilgi ve belgeler doğrultusunda ve/veya ilgili mevzuat çerçevesinde değişiklik ve güncelleme isteme, ek bilgi ve belge talep etme ya da yetkilendirme başvurusunu reddetme hakkına sahiptir.
(10) Genel Müdürlük, yetkilendirme talebinin sonucunu üçüncü fıkra çerçevesinde yapılan başvuruda kullanıcı tarafından beyan edilen e-posta adresine bildirir. Bakanlık, ilgilisine ulaşmayan bildirimlerden sorumlu değildir.
(11) Birden fazla kişiye aynı anda ithalat işlemlerini elektronik ortamda yapmak üzere yetki verilebilir. Bu durumda birinci fıkrada belirtilen taahhütname, yetkilendirilecek her bir kişi için ayrı ayrı olmak üzere 3 (üç) yıl geçerli olacak şekilde düzenlenir.
(12) Kullanıcıların, sertifikalarını yenilemesi veya başka bir nitelikli elektronik sertifika ya da mobil elektronik imza temin etmesi durumlarında yeniden yetkilendirme başvurusu yapması gerekmez.




İthalat işlemleri için elektronik ortamda başvuru
MADDE 10 - (1) İthalat işlemlerine ilişkin elektronik ortamda yapılacak başvurular, E-Devlet üzerinden veya Bakanlık internet sitesi (www.ticaret.gov.tr) "E-Hizmetler" başlığı altındaki "E-İşlemler" menüsünde yer alan "İthalat Belge İşlemleri" uygulaması takip edilerek elektronik imza ile yapılır.
(2) İthalat işlemleri için başvuruda istenilecek bilgi ve belgeler, her bir ithalat işleminin ilgili mevzuatında yer almaktadır.
(3) Elektronik ortamda yaşanabilecek teknik sorunlar sebebiyle başvuru yapılamaması halinde, fiziksel başvurular da kabul edilebilir.
 

Resmi Gazete Duyurusu

TEBLİĞ